Diş dolgusu ne kadar sürer? Diş dolgusu çürük ya da hasar görmüş olan dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavinin süresi ise dişin hasar durumu, dişe uygulanacak olan dolgunun türü ve dolgu sırasında yapılacak ek tedavilere göre değişiklik gösterir.
Diş dolgusu ne kadar sürer? Diş dolgusu tamamlanma süreci genel olarak kısa olsa da daha kapsamlı tedavi gerektiren dişlerde bu süre uzayabilir. Tedavi süresinde bazı aşamalar mevcuttur; dolguya hazırlık, dolgu işlemi ya da yapılacak ek işlemler bu aşamalardan bazılarıdır.
Diş Dolgusu Kaç Dakika Sürer?
Diş dolguları; hasar görmüş ya da çürük dişleri onarmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Dolgu işlemi yapılmadan önce çürük ya da hasar görmüş dişin durumu belirlenmeli ve hasara bağlı olarak bir tedavi yöntemi planlanmalıdır. Tüm bu süreçler belirli aşamaları içerir. Bu aşamalar şunlardır:
- Çürüğün büyüklüğü ve derinliği belirlenmelidir. Derin ya da yaygın olan çürüklerde dolgu işlemi daha az sürerken daha küçük çürükler daha az müdahale gerektirdiğinden genellikle kısa sürede tedavi tamamlanır.
- Dolgu yapılırken kullanılan malzeme de süre üzerinde etkilidir. Örneğin kompozit dolguların yerleştirilmesi uzun sürebilir ancak amalgam dolgular daha kısa sürede yerleştirilir. Çünkü kompozit dolgular katman olarak uygulanır ve her katman özel bir ışıkla sertleştirilir.
Dolgu işlemine başlamadan önce ön bir hazırlık yapılması gerekir. Öncelikle diş çürüğü temizlenir, ardından diş dolgu için hazırlanır. Uygulama sırasında kompozit dolguların katmanlarında sertleşme gerektiğinden tedavi daha uzun sürede tamamlanabilir.
Bazı dişlerin sinirlerinde meydana gelen rahatsızlıklarda öncelikli olarak diş sinirine müdahale gerekebilir ya da kanal tedavisi ihtiyacı doğabilir. Bu gibi ek tedavi durumlarında işlem daha uzun sürebilir.
Dişteki çürükler, çürüğün büyüklüğü ve derinliğine bağlı olarak değişik tedavi yöntemleri gerektirir. Dolgu tedavisi gerektiren çürük türleri şunlardır:
Diş minesinde meydana gelen yüzeysel çürüklerdir ve diş dokusu zarar görmediğinden dolgu ile tedavi tamamlanabilir.
Diş minesinin altındaki dentin tabakasına kadar inmiş orta dereceli çürüklerdir ve dolgu tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilir. Ancak dolgu yapılabilmesi için çürüğün dişin sinirlerine ulaşmamış olması gerekir.
Dişin sinirlerine ulaşmamış ancak derinleşmiş çürükler dolgu ile tedavi edilebilir ancak çürük, dişin iç yapısına zarar vermişse ek bir tedavi gerekebilir. Bu ek tedavi de kanal tedavisi, ardından dolgu tedavisi şeklindedir.
Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dişteki çürükler ya da hasar görmüş dişleri tedavi etmek amacıyla uygulanan dolgu işlemi basit bir işlem olarak bilinse de dolgu sonrası her hastanın mutlaka dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar şunlardır:
- Dolgu işlemi sırasında uygulanan lokal anestezi nedeniyle dil, dudak ve yanaklardaki uyuşukluk geçene kadar yiyecek tüketmekten kaçınmak gerekir.
- İşlem sonrasında sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyet gelişebilir ancak bu durum birkaç gün içinde düzelir. Düzelmediği takdirde bir diş hekimine başvurmak gerekir.
- Dolgu sonrası ağız ve diş bakımına gerekli özen gösterilmelidir. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi yardımıyla diş aralarında kalan plak ya da yiyecek kalıntıları temizlenmelidir.
- Sert ya da yapışkan gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekir. Fındık gibi kabuklu yiyeceklerin kabuklarının dişler ile kırılması dolgunun kırılmasına neden olabilir.
- Düzenli diş hekimi kontrolleriyle ağız ve diş bakımı desteklenmelidir.
Tüm bu kriterlere uyulduğu takdirde yapılan dolgunun uzun süreli kullanımı mevcuttur.
Dolgu işlemi, süresi ve dolgu sonrası işlemler hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Engin Ersöz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.