Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı neden olur? Diş taşı oluşumuna etki edebilecek en önemli nokta ağız hijyenine yeteri kadar dikkat edilmemesidir. Diş ipi kullanmama ve diş fırçalamama gibi nedenler sonucunda dişlerde diş taşı görülme ihtimali artar.

Diş taşı neden olur? Diş taşı, ağızda biriken yiyecek artıkları ve bakterilerin diş yüzeyinde plak oluşturmasıyla görülen sert kalıntılardır. Dişlerde oluşan bu yapı, kaldırılmadığıtakdirde ciddi diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle büyük önem taşır.

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı, yeterli ağız hijyeni sağlanamadığında ağız içerisinde biriken plakların sertleşmesi nedeniyle dişlerin üzerinde oluşan mineral birikimidir. Kahverengi ya da sarı renkte bir yapıya sahip olan diş tartarı, diş estetiği dahil olmakla birlikte diş sağlığını da olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.

Diş taşı oluşumunun sebepleri şunlardır:

  • Yetersiz ağız bakımı diş taşı oluşumuna neden olan etkenlerin başında gelir. Aynı zamanda diş ipi kullanılmadığında da plaklar diş yüzeyinde birikir ve sertleşir, bu da diş taşı oluşumuna neden olur.
  • Şeker ya da yüksek karbonhidrat tüketimi bu rahatsızlığın tetikleyicilerinden biridir. Şeker ya da nişastalı yiyecekler ağızdaki bakterilerin çoğalmasına ve plak oluşumuna neden olur.
  • Sigara ya da tütün ürünlerinin kullanımı dişte tartar oluşmasına zemin hazırlar. Diş plakları üzerinde biriken tütün ürünleri taş oluşumunu hızlandırır.
  • Su tüketiminin az olması ağızda yeterli tükürük oluşmasını engeller, bu da plakların daha kolay birikmesine neden olur.

Diş taşı belirtileri ise şunlardır:

  • Dişlerde sararma ya da kahverengi lekeler
  • Diş etinde meydana gelen kanamalar ya da diş etlerinde oluşan şişlikler
  • Kötü ağız kokusu
  • Diş eti çekilmesi

Dişlerde oluşan tartar, ilk oluşma aşamalarında gözle fark edilmeyebilir, bu belirtiler ilerleyen süreçlerde kendini gösterir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüğünde bir diş hekimine başvurulmasında fayda vardır.

Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş diplerinde oluşan taş ve bu taşların temizlenmesi diş hekimi tarafından uygulanan bir prosedürü içerir. Uygulanan bu işlemde özel ultrasonik cihazlar kullanılır. Bu cihazlar yardımıyla dişlerde oluşan taşlar ve plaklar diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Dolayısıyla bu işlemler evde yapılacak bir işlem değildir, profesyonel bir bakım gerektirir.

Diş taşı temizliğinde uygulanan prosedürün aşamaları şunlardır:

  • Muayene ve hazırlık: Diş hekimi tarafından ağız içindeki durum kontrol edilir, plak birikimleri ve diş etindeki sorunlar tespit edilir. Ağız içerisinde tartar yoğunluğuna göre temizlik işlemi şekillenir.
  • Ultrasonik temizleme: Ultrasonik cihazlar, yüksek frekanslı titreşimlerle diş yüzeyinde oluşan tartarı temizler. Cihazın taşları temizleme şekli diş taşlarını parçalaması şeklindedir. Bu cihaz, büyük diş taşlarının temizlenmesinde etkilidir.
  • Küret ya da el aletleriyle temizleme: Küçük diş taşlarının temizliğinde özel el aletleri kullanılır. Bu aletler, diş eti çizgisindeki ulaşılması zor olan bölgeleri temizler.
  • Parlatma işlemi: Temizlenen diş yüzeyinin pürüzsüz hale getirilmesi için parlatma yapılır. Bu işlem ile diş yüzeyi düzleştirilir, yeni plak oluşumu engellenir.
  • Florür uygulama: Bu uygulama opsiyoneldir, dişin mineral yapısını güçlendirmek için yapılır.

Diş Taşı Neden Olur Nasıl Temizlenir?

Diş tartarı oluşma nedenlerinin başında yetersiz ağız bakım hijyeni gelir ve bakımsız kalan dişlerde yiyecek artıklarından kaynaklı olarak plak birikimi oluşur, bu da diş taşlarına neden olur.

Diş taşı kaç günde oluşur?” sorusu hastalar tarafından sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Taş oluşumu genel olarak birkaç gün içinde başlayan bir süreci kapsar. Dişler üzerinde yemek artıkları, bakteriler ve tükürük birikir. Biriken bu artıklar bir plak tabakası oluşturarak taş oluşumuna zemin hazırlar. Plakların temizlenmemesiyle birlikte 24 ya da en geç 72 saat içinde sertleşme başlar. Taşın tamamen oluşum süreci ise yaklaşık olarak 10-14 gün sürebilir.

Ağız hijyenine dikkat etmek, düzenli diş fırçalama ve düzenli diş ipi kullanımıyla plak oluşumunun önüne geçilebilir.

Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı Temizliği Acıtır mı?

Diş taşı temizliği profesyonel diş hekimleri tarafından uygulanan bir işlemdir. Bu işlemler genellikle ultrasonik cihazlar ya da küçük el aletleri yardımıyla yapılır.

Dişe uygulanan bu işlemler genel olarak acısızdır ve diş ve diş eti zarar görmeden işlem sonlandırılır. Diş etleri hassas olan ya da taş diş etlerinin çok derinlerinde olan hastalarda rahatsızlık hissi oluşabilir ancak bu durum genelde kalıcı değildir. Bu gibi durumlarda diş hekimi tarafından işlem öncesi lokal anestezi uygulanabilir ya da anestezik jel yardımıyla hassasiyet azaltılabilir.

Diş taşı, yalnızca estetik olarak değil, farklı hastalıklara da zemin hazırlaması açısından hemen tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde diş kaybı gibi daha ciddi sonuçları olabilir.

Genel olarak diş taşı zararları şunlardır:

Diş Eti Hastalıkları: Taşlar, diş eti çizgisi boyunca birikir ve diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur. Tedavi edilmezse diş eti çekilmesi gibi problemler ortaya çıkabilir.

Ağız Kokusu: Bakteri birikimi ağızda kötü kokuya neden olur, bu da sosyal hayatı olumsuz etkiler.

Diş Çürümesi: Taşlar, diş yüzeyinde plakların birikmesine ve çoğalmasına neden olur, bu durum da diş minesine zarar verir, dişlerin çürümesine yol açar.

Diş Eti Çekilmesi: Taşlar, diş eti üzerine baskı uygular, bu durum da diş eti çekilmesine neden olur.

Diş Kaybı: Tedavi edilmeyen diş hastalıkları dişlerin kaybına kadar giden bir sürece neden olabilir.

Tüm bu sebepler dikkate alındığında, ağız bakım hijyenine dikkat edilmesi, ağız ve diş sağlığının korunmasında oldukça önemlidir.