Dolgu nasıl yapılır? sorusuna cevaben, bu işlem dişte oluşan kayıpların önlenmesi için yapılan bir tedavidir. Diş dolgusu, dişte oluşan çürük sonrası dişin onarılma süreci olarak tanımlanabilir. Diş dolgusunun amacı, ağızda oluşan diş kayıplarının önlenmesi sürecini içerir.
Dolgu nasıl yapılır? konusunda uzman diş doktorlarından yardım almak önemlidir. Çünkü diş dolgusunun çeşitleri mevcuttur. Bu tedavi yaklaşımları da hekim önerileri doğrultusunda şekillenir. Bu nedenle diş kayıpları yaşamadan, sağlıklı bir ağız bakımı için uzman hekim önerileri dikkate alınmalıdır.
Dişe Dolgu Nasıl Yapılır?
Diş dolgusu kırık, çürük ve çatlak dişlerdeki hasarları onarmak amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, dişin işlevinin geri kazandırılmasını sağlamak için uygulanır. Diş dolgu tedavisindeki amaç diş çürümelerini temizlemek, hasarı onarmak ve diş kayıplarına engel olmaktır.
Diş dolgusu yapımında kullanılan çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler diş hekimleri önerileri doğrultusunda şekillenir ve hastaya uygulanır. Hastanın dişlerinin yapısı, çürüğün durumu, ağızdaki konumu tedavi yöntemlerini belirleyen etkenler olarak ön plana çıkar. Bu nedenle uzman bir hekim önerisiyle tedaviye başlamak tedavi sürecini hızlandırır, diş kayıplarının önlenmesine yardımcı olur.
Dolgu çeşitleri ve özellikleri şunlardır:
Amalgam Dolgular
Bu dolgu çeşidi genel olarak arka dişlerin tedavisinde tercih edilir ve oldukça dayanıklıdır. Gümüş, cıva, kalay ve bakır gibi metallerin karışımından elde edilen bir malzeme ile yapılır. Ancak bu dolgu çeşidi estetik açıdan tercih edilmeyen bir tedavi yöntemidir.
Kompozit Dolgular
Ön dişlerde yaygın olarak kullanılan bir dolgu türüdür ve reçine bazlı olduğundan diş renginde yapılır. Dayanıklı bir yapısı vardır, estetik görünüm sağlar. Yaygın olarak tercih edilen bir tedavi türüdür.
Altın Dolgular
Bu dolgunun dişe yerleştirilmesi işlemi birkaç ziyaret gerektirir. Laboratuvar ortamında hazırlanan bu dolgu oldukça da maliyetlidir. Ancak dayanıklı ve uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edilebilmektedir.
Seramik Dolgular
Porselenden yapılan bu dolgular yüksek maliyetlidir ancak estetik açıdan hoş bir görünüm sağladığı için tercih edilir. Bu dolgu diş rengine uyum sağlar.
Bu tedavi yöntemleri haricinde uygulanan bir diğer yöntem de beyaz diş dolgusu olarak öne çıkar. Bu yöntem dişin doğal rengine uyumlu olarak yapılır. Estetik özellikleri ön planda tutulur. Bu dolgular ön dişlerde veya görünür konumdaki dişlerde tercih edilir.
Bu dolgunun özellikleri şunlardır:
- Estetik açıdan uyum gösterir. Diş rengine bire bir uyum sağlar.
- Çürük ve orta derecedeki çürüklerde dayanıklıdır.
- Bu dolgu doğrudan uygulanabilir.
- Dişin şekline göre uygulanır, doğal görünümünü korur.
Bu dolgu türü küçük ve orta çürüklere, diş renginde dolgu isteyen hastalara uygulanır. Bu tedavide hekim tarafından yapılan değerlendirme esas alınır, hastanın diş yapısına göre tedavi kararı verilir ve uygulanır.
Diş Dolgusu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş dolgusu tedavi yöntemleri ve özellikleri şunlardır:
Klasik Dolgu Tedavisi: Lokal anestezi ile çürük diş uyutulur, hasarlı bölge temizlenir. Diş yapısına uygun olacak şekilde dolgu yerleştirilir.
İnley ve Onley Tedavisi: Dişte daha büyük bir hasar oluştuğu durumda bu tedavi yöntemi kullanılır.
Geçici Dolgu: Dişin durumuna uygun olarak yapılan bir tedavidir. Kanal tedavisi gibi uzun süren tedavilerde kullanılır.
Diş dolgu tedavisi yapılırken elde edilecek sonuç; kullanılan dolgu malzemeleri, dişin hasar durumu ve hastanın tercihlerine göre değişiklik gösterir.
Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?
“Diş dolgusu düşer mi?” sorusu hastalar arasında sıkça sorulan sorulardan biridir. Diş dolgularının dayanıklılığı ya da uzun ömürlülüğü kullanılan malzeme ve dolgunun yerleştirildiği dişin durumuna göre değişkenlik gösterir. Aynı zamanda tercih edilen dolgu yöntemine göre de kullanım süresi farklılık gösterir.
Hastanın ağız hijyeni ve dolgunun bakımı da dayanıklılığa etki eden noktalardır. Genel olarak dolguların düşme nedenleri şunlardır:
- Aşırı baskı ve zorlama durumlarında dolguda düşme meydana gelebilir. Bu durum genel olarak arka dişlerde ve sert yiyecek tüketiminde görülür.
- Dolgu yapılan dişte yeni bir çürüğün meydana gelmesi dolguyu zayıflatır ve düşmesine neden olur.
- Dolgunun dişe uyum göstermemesi durumunda düşme görülür. Dolgunun düzgün yapılmaması ya da oturmaması zamanla dolgunun gevşemesine ve düşmesine neden olur.
- Dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak da dolgu düşme nedenlerinden biridir.
Tüm bunlar haricinde doğru ağız bakımı ve düzenli diş kontrolleriyle dolguların dayanıklılığı artırılabilir
Diş Dolgusu Ne Zaman Oturur?
“Diş dolgusu ne zaman oturur?” sorusuna cevaben, amalgam dolgular uygulama yapıldıktan 2 saat sonra yemek yenilebilecek sertliğe, 24 saat sonra ise tam sertliğe ulaşır. Aynı şekilde porselen dolgu uygulaması sonrasında da dolgunun oturması için geçmesi gereken bir süre mevcuttur.
Kompozit dolgularda ise bu süreyi beklemeye gerek yoktur çünkü bu dolgu türü uygulama anında yapılan ışın ile sertleştirilir, ekstra süre beklemeye gerek kalmaz. Lokal anestezi uygulanmışsa diş dolgusu sonrası uyuşukluğun etkisi geçene kadar yiyecek tüketilmemesi önerilir.
Dolgu oturduktan sonra ağız bakımı ihmal edilmemelidir ve dişlerin temizliği yapılmalıdır. Aynı zamanda diş ipi, ağız duşu ve ara yüz fırçası kullanılabilir.
Doğru ağız bakım uygulamaları, diş bakımı ve düzenli hekim kontrolleriyle dolguların kullanma süresi artırılır, dayanaklılığı sağlanır.
Diş tedavileri, diş dolgusu ve yöntemleri hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak için Prof. Dr. Ergin Ersöz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Diş dolgusuyla ilgili sıkça sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
Dolgu yapım işlemi sırasında hekim tarafından uygulanan anestezi ile hasta acı ya da ağrı hissetmez.
Herhangi bir komplikasyon görülmediği durumlarda dolgu işlemi genellikle tek seansta tamamlanır. Bu işlem yaklaşık olarak 30-60 dakika içerisinde tamamlanır.
Lokal anestezi uygulanarak dolgu işlemine başlanır, frezy ya da özel aletlerle çürük temizlenir ve dişin içerisi yıkanır, ardından dolgu malzemesi dişin içine yerleştirilir.