İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant nasıl yapılır? İmplant genellikle birkaç aşamadan oluşur ve işlemin kaç seans süreceği hastaya göre değişir. Bu işlem eksik diş kökünün yerine yapay bir diş kökü yerleştirilmesini içerir. Her adıma hastanın durumuna göre diş hekimi tarafından özel olarak karar verilir.

İmplant nasıl yapılır? İmplant tedavisi uzmanlık gerektirir ve bu alanda uzman ve deneyimli diş hekimlerince gerçekleştirilmelidir. Hastanın bu tedaviye uygunluğu da belirleyicidir. Dolayısıyla öncelikle ayrıntılı bir diş muayenesi yapılmalıdır. İmplant tedavisinin uygun olmadığı bazı durumlar vardır.

Buna göre hangi dişlere implant yapılmaz?

  • İmplantın yapılacağı alanda çene kemiğinin yetersiz olması,
  • Çocuk ve genç hastalarda çene gelişiminin sürmesi,
  • Diyabet, romatoid artrit, osteoporoz gibi sistemik hastalıklar,
  • Aktif diş eti enfeksiyonlarının olması,
  • Alkol, madde ve sigara bağımlılığı.

İmplant Diş Nasıl Yapılır?

İmplant uygulaması dişini çeşitli nedenlerle kaybetmiş hastalarda diş işlevinin yerine getirilmesi ve estetik görünümün iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu işlemde çene kemiğine açılan deliğe titanyum malzemeden yapılan yapay bir diş kökü yerleştirilmektedir. Bu işlemden sonra birkaç ay bölgenin iyileşmesi beklenmekte, ardından diş kaplama aşamaları gerçekleştirilmektedir.

İmplant yapımı genelde birkaç seans sürer. Bu aşamada sabırlı olmak, diş hekiminin önerilerini dikkatle yerine getirmek gerekir. Çünkü doğru yapılmış ve iyi bakılmış bir implant uygulaması uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.  Hastanın durumuna göre değişmekle birlikte genel olarak implant tedavisi birkaç aşamadan oluşmaktadır.

İmplant Nasıl Yapılır?
Muayene

Bu aşamada hastanın durumu ayrıntılı olarak değerlendirilir. Röntgen ve benzeri görüntüleme teknikleri ile çene kemiğinin implant için uygun olup olmadığı belirlenir. Kemik yapısı uygun değilse kemik grefti yapılması önerilebilir.

İmplantın Çene Kemiğine Yerleştirilmesi

Çene kemiğine bir kesi atılarak delik açılır. Açılan deliğe implant vidası yerleştirilir. Genellikle titanyum malzemeden yapılan bu vidanın kemikle bütünleşmesi için iyileşme süreci gerekir. Bu süreç birkaç ayı bulabilir. İyileşme sürecinde implantın üzerine geçici dolgu uygulanabilir.

İmplantın Üzerine Abutment Yerleştirilmesi

İyileşme sürecinin sonunda implantın üzerine abutment adındaki parça yerleştirilir. Bu parça sayesinde daha sonra takılacak protez diş ile implantın bağlantısı sağlanır.

Protez Diş Uygulaması

Hastanın diş yapısına ve rengine uygun şekilde üretilen protez diş abutment üzerine uygulanır. Son olarak diş hekimi tarafından kontrol ve ayarlamalar yapılır.

İmplant diş tedavisi aşamaları genelde bu şekildedir. Hastanın durumuna göre ek seanslar da konulabilir.

Komple İmplant Nasıl Yapılır?

Tam ağız implantı olarak da bilinen komple implant hastanın alt ve üst tüm dişlerinin yerine implant destekli protezlerin yerleştirilmesidir. Bu tedavide hastanın çene kemiğine 4 ila 8 implant yerleştirilir.

Bu implantlar arasında köprü kurularak tüm dişlere protez takılabilir. Hiçbir dişi olmayan hastalarda komple implant tedavisi en önemli çözümler arasında yer alır. Uzun ömürlü olması bakımından implant en çok tercih edilen diş tedavilerinden de biridir.

İmplant Ağrılı Bir İşlem mi?

İmplant işlemi genellikle lokal anestezi, bazı özel durumlarda genel anestezi ile gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla hasta işlem sırasında acı hissetmez. İşlem sonrasında anestezinin etkisinin geçmesiyle birlikte hafif veya orta derecede ağrı hissedilmesi normaldir. Bu ağrının birkaç gün içinde azalması beklenir. İmplant sonrası ağrıyı azaltmak ve olası komplikasyonları önlemek için ağız bakımının iyi yapılması gerekir.

İmplanttan sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesici ve antibiyotikler düzenli kullanılmalıdır.
  • İmplant işleminin ardından bölgeye soğuk kompres uygulamak ağrıyı ve şişliği azaltır.
  • İlk birkaç gün yumuşak ve ılık gıdalar tüketilmelidir.
  • İyileşme sürecinde ağız hijyenine dikkat edilmeli, bölge tahriş edilmemelidir.

İmplant işlemi uzmanlık isteyen bir uygulamadır. Prof. Dr. Engin Ersöz implant konusunda deneyimli bir diş hekimidir. Muayene için kliniğimizi arayarak randevu oluşturabilirsiniz.