Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi nasıl yapılır? Bu işlem dişin iltihaplanmış ya da hasarlı canlı dokusunun çıkarılması olarak tanımlanabilir. Her diş aynı sayıda kanal yapısına sahip olmadığından bu tedavinin şekli ve detayları kişisel farklılıklar içerebilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır? İşlem öncesi detaylı muayene ve röntgen ile dişin durumu tespit edilir. Kanal uygulanacak dişin etrafı lokal anestezi ile uyuşturulur. Dişin yüzeyinde küçük bir delik açılarak enfekte pulpa dokusu çıkarılır. Kök kanalları özel aletler yardımıyla temizlenir ve diş şekillendirilir. Bölge bu amaçla üretilmiş dolgu malzemeleri ile kapatılır.

Bu işlem birkaç seans sürebilir, seans sayıları hastanın genel sağlık durumu ve dişe bağlı olarak farklılık gösterecektir. İşlem sonrası hafif ağrı ve hassasiyet ortaya çıkabilmektedir. Bu ağrı ve hassasiyet ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Kanal tedavisi, dişin fonksiyonunu ve estetiğini korumak ve daha ciddi enfeksiyonların önüne geçmek için önemli bir işlemdir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, diğer adıyla endodonti, diş sağlığı alanında sıkça uygulanan ve önemli bir işlemdir. Peki, kanal tedavisi nasıl yapılır ve bu süreçte nelere dikkat edilmelidir? Dişlerdeki derin çürükler veya travmalar sonucu pulpa denilen diş siniri zarar görebilir. Bu durumda diş kanal tedavisi gerekebilir. Kanal tedavisi, enfekte pulpanın temizlenerek dişin kurtarılmasını amaçlar.

Dişe kanal tedavisi uygulanırken öncelikle enfekte doku temizlenir ve kanal genişletilir. Ardından, kök kanalı biyouyumlu bir malzemeyle doldurulur. Bazı durumlarda dolgu mu kanal tedavisi mi daha uygun olacağı tartışılır. Eğer çürük çok derinse, kanal tedavisi tercih edilir. Dişin pulpa dokusuna inmemiş çürüklerde ise dolgu işlemi yeterlidir.

Kanal tedavisi nasıl olur ve bu işlem ne kadar sürer? Bu tedavi genellikle birkaç seans süren bir işlemdir. Diş siniri zarar gördüğünde kanal tedavisi gerekir. Endodontik tedavi ile dişin kurtarılması, fiziksel ve işlevsel olarak kullanımına devam edilebilmesi mümkündür.

Kanal tedavisi acıtır mı? Uygulama lokal anestezi altında yapıldığı için ağrısız bir işlemdir. Bazı durumlarda kanal tedavisi 2 seans acır mı diye merak edilebilir. İkinci seansta genellikle ağrı hissedilmez.

Ancak her kanal tedavisi başarılı olmayabilir. Başarısız kanal tedavileri, genellikle tekrarlanan enfeksiyonlar veya teknik zorluklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Özellikle azı dişi gibi karmaşık kanal yapısına sahip dişlerde bu risk daha yüksektir. Bir kanal tedavisini başarısız geçtiğine dair belirtiler şu şekildedir;

Tedaviden sonra devam eden veya zamanla başlayan sürekli ya da aralıklı ağrılar başarısız bir kanal tedavisinin en yaygın belirtisidir.

Dişin çevresinde veya diş etlerinde şişlik, enfeksiyonun işareti olabilir ve tedavinin başarısız olduğunu gösterebilir.

Tedavi edilen dişte ısırma veya çiğneme sırasında aşırı hassasiyet veya rahatsızlık, kök kanal tedavisinin başarısız olduğunun bir göstergesi olabilir.

Diş etlerinde, tedavi edilen dişin yakınında, iltihaplı bir kesenin (apse) veya bir fistülün oluşması, kök kanal tedavisindeki enfeksiyonun bir işaretidir.

Dişin renginde değişiklik veya kırılma, dolgu malzemesinin çıkması gibi görsel değişiklikler de başarısız bir tedavinin işareti olabilir.

Diş etlerinde kızarıklık, ağız içinde kötü tat veya kötü koku, tedavi edilen bölgede genel rahatsızlık hissi de başarısız tedavinin belirtileri arasındadır.

Diş hekimi, kanal tedavisini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek için gerekli uzmanlığa sahip olmalıdır. Endodonti kanal tedavisi belirtileri arasında ağrı, şişlik ve ısırıkta hassasiyet bulunur.

Prof. Dr. Engin Ersöz, restoratif diş tedavisi uygulamaları, kanal tedavisi gibi pek çok diş tedavisinde uzman bir hekimdir. Bu alandaki tüm sorunlarınızda bizimle iletişime geçebilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için bize telefonlarımızdan ya da iletişim formunu doldurarak iletişime geçebilirsiniz.